Statuten en huishoudelijk reglement VDH :
beoordelings afspraken voor keurmeesters:
copyright 2010 kgp ’’De Achterhoek’’ alle rechten voorbehouden
’’De Achterhoek’’ VDH kringgroep Africhting & Kynologie Africhting 2017: 
ALGEMENE INFO De basisprincipes van de opvoeding zijn: Beloon goed gedrag, negeer ongewenst gedrag Nadat de pup goed is opgevoed en uitgegroeid is tot een volwassen hond kun je ervoor kiezen een verdere opleiding met je hond te gaan volgen. Binnen de VDH bestaan er opleidingen op verschillende terreinen. Examens: Om aan examens, wedstrijden en kampioenschappen van de VDH te kunnen deelnemen, moet eerst het examen verkeerszekere hond (VZH) met goed gevolg afgelegd zijn. De minimum leeftijd voor dit examen bedraagt vijftien maanden. Er wordt gekeken naar de handelbaarheid van de hond in het moderne stadsverkeer, waarbij vooral het sociale gedrag van de hond belangrijk is. Het examen is verdeeld in twee stukken. Het gehoorzaamheidsgedeelte wordt op het trainingsveld afgenomen. Slaagt men hiervoor dan kan men deelnemen aan het gedeelte dat op de openbare weg wordt afgenomen. Hier wordt het gedrag van de hond tegenover passerende voetgangers, achteropkomende fietsers, een voorbijlopende hond e.d. beoordeeld. Africhtingsexamens: De VDH kent een aantal africhtingexamens: IPO (verdedigingshond), SpH (speurhond) en G&G (gedrag en gehoorzaamheid). Binnen de IPO en SpH programma’s bestaan verschillende niveaus. In het VDH- examenreglement zijn de eisen en de richtlijnen van deze examens nauwkeurig omschreven. Er worden in het IPO programma drie onderdelen onderscheiden; afdeling A (speuren), B (gehoorzaamheid) en C (pakwerk). Het G&G programma is een gehoorzaamheidprogramma dat iets afwijkt van het IPO programma, afdeling B. Wanneer je geïnteresseerd bent in de exacte inhoud van al deze programma’s, is het aan te bevelen een VDH-examenreglement aan te schaffen. Deelcertificaten: Ook is het mogelijk om deelcertificaten te behalen. Dit zijn examenvormen waarbij men examen af kan leggen in één of meer onderdelen van het IPO examenprogramma. Als je hond goed is in het speuren, maar nog niet helemaal klaar is voor het onderdeel gehoorzaamheid en/of manwerk, kun je op dit onderdeel alvast examen doen. Om voor een IPO diploma in aanmerking te komen moet je echter alle drie de onderdelen, speuren, appel en manwerk op één dag afwerken. Het deelcertificaat kan je echter een stimulans geven om door te gaan.
4-11-2017 Herbstprüfung SV OG Hopsten
Op zaterdag 4-11-20174 deden Gonneke van Hal en haar Eila von Gawall mee aan de Herbstprüfung bij SV OG Hopsten onder keurmeester H.Schämann Zij slaagden voor IPO 1 examen met; A: 95   B: 90  C: 87 totaal: 272 punten Langs deze weg feliciteren wij gonneke en Eila met het behalen  van dit prachtige resultaat.
21-10-2017 UV/AD examen SV OG Gescher
Op zaterdag 21-10-2017 deden gonneke van Hal met Eila vom Gawall en Gerhard Sanders met Grace van Harbajahof mee aan het UV/AD examen bij OG Gescher onder keurmeester Bodo Juergens. Ze hebben het UV/AD beiden behaald. Gonneke en Gerhard van harte gefeliciteerd.
5-8-2017 prüfung SV OG Reken
Op zaterdag 5-8-20174 deden Gonneke van Hal en haar Eila von Gawall mee aan de prüfung bij SV OG Reken onder keurmeester H.Schämann Zij zakten helaas voor IPO 1 examen met; A: 86   B: 77  C: %